Selecteer een pagina

Het schrijven van een sollicitatiebrief

Hier volgt een voorbeeld voor mensen met tips hoe zij een dergelijke brief moeten schrijven.

Een sollicitatie brief schrijven is vaak moeilijk voor jouw als mens. Deze tekst geeft informatie met tips en tricks om een voorbeeldbrief te schrijven. Met onze tips schrijf je een voortreffelijk brief waarmee je gaat scoren bij misschien wel jouw toekomstige baas.

Wat is belangrijker je eigen CV of de brief die je stuurt naar je toekomstige werkgever?

De ene persoon vindt een begeleidende brief schrijven voor een sollicitatie en de andere vindt het lastig om een goed CV te schrijven. Het is een doel dat de CV netjes opgesteld staat. De zorgt alleen voor een beleefde kennismaking met je nieuwe werkgever. Sommige geloven dat de brief de doorslag geeft bij het solliciteren. Het is enkel en alleen de CV die echt doorslaggevend is. Als je CV in orde is dan kan je sneller worden uitgenodigd op een gesprek. Dit gesprek is de eerste stap naar je eerste droombaan of droomfunctie. De CV en de brief hebben een even grote rol. Alleen de functies van beide middelen zijn anders.

Je CV verteld wie je bent en wat je talenten zijn.

Een CV verteld eigenlijk wat je kunt qua en kennis en werkervaring. Niet alleen diploma’s zijn van belang maar ook de werkervaring in het vakgebied dat je wilt dragen of uitoefenen. In CV is het van belang om de nadruk te leggen op de kwaliteiten van een beroep dat je wilt uitoefenen. Als je bijvoorbeeld schrijver wilt worden dan vertel in geuren en kleuren wat jou werkervaring is. Het is de bedoeling om jezelf te verkopen in een CV. Het is dan van belang om je goede eigenschappen beter te presenteren, om te laten zien dat je echt geschikt bent voor een bepaalde functie of baan. Het doel van een CV is dat hij kort, bondig en duidelijk is. Een CV mag vaak niet meer zijn dan 2 volle A4 velletje. Is hij te lang en niet overzichtelijk is de kans groot dat je niet voor gesprek wordt uitgenodigd. Als een CV niet kloppend is, wordt hij vaak niet eens gelezen door bedrijven. Zorg er altijd voor dat een CV netjes vorm gegeven is.

Wat zet je in je CV?

* Personalia
* Doel van de sollicitatie
* Opleidingen
* Werkervaring
* Cursussen
* Eigenschappen en vaardigheden
* Hobby’s en interesse

Dit zijn de kenmerken van een standaard CV. Je kunt ook wisselen van onderwerpen. Zorg dat je onderwerpen elkaar opvolgen en duidelijk overzichtelijk beschreven staan. Dan is de kans het grootst dat er echt naar CV gekeken wordt.

Persoonlijkheid en motivatie

De brief die je als bijlage schrijft vertelt meer over je persoonlijkheid dan jezelf denkt. Een goed verzorgde en nette opgestelde brief zorgt er vaak voor dat je gezien wordt als iemand die een positieve bijdrage kan leveren aan het bedrijf van zijn of haar dromen. Zorg dat de brief zorgvuldig, netjes geschreven is en dat er geen grammaticale fouten in staan. Daar kan een bedrijf zich aan storen.

Wat schrijf je in een sollicitatiebrief?

1: Wie ben ik?
2: Wat kan ik allemaal voor de firma betekenen?
3: Welke ervaringen heb je gehad op het gebied van werken en leren?
4: Karakterkenmerken…
5: Ambities voor het bedrijf.
6: Bedrijfskeuze…

Hoe bouw je een goede brief op?

Een goede brief om te kunnen solliciteren wordt met een goede benaming een verkoopbrief genoemd. In zo’n soort brief is het een doel om jezelf zo goed mogelijk te verkopen aan het bedrijf van je dromen. Er zijn een aantal signaalwoorden die een brief goed maken. Gebruik dit simpele rijtje om je brief tot een succes te maken.

* Attentie: De aandacht trekken van een opdrachtgever.
* Interesse: De goede eigenschappen van jezelf onder de aandacht brengen.
* Verlangen: Dit stimuleert de opdrachtgever om jou uit te nodigen voor een gesprek.
* Actie: Je stimuleert een opdrachtgever tot het aanzetten van een bepaalde handeling.

Waarmee moet je rekening houden tijdens het schrijven?

* De kwaliteit van de brief overbrengen.
* Je motivatie en ambities onder woorden brengen.
* Overtuigen met het goede profiel…
* De juiste stijl en toon voor een brief hanteren.
* Een goede balans vinden tussen bluffen en eerlijkheid!!!
* Inspelen op de wensen van de opdrachtgevers.

Gefeliciteerd, je hebt nu al tips gehad voor het schrijven van een goede brief. We gaan echter nog even enkele manieren uitleggen om nog beter een brief te kunnen schrijven en opstellen.

De kladfase; kies de juiste elementen voor jouw brief.

Om een goede brief te maken vergt een hoop oefenen. Het lukt vaak niet goed om in een keer een perfecte brief op te stellen. Oefen daarom veel op jouw brief. Als je brief goed is dan kan je pas doorgaan naar de volgende fase. Doe dit alleen als je denkt dat je voldoende kladjes hebt gemaakt. Door goed te oefenen. Kun je een perfecte tekst maken voor de je nieuwe baas. Dat willen we allemaal, of niet toch?

De schrijffase; wees helder en altijd eerlijk naar de klant toe.

Nu komt het moeilijkste van schrijven van een sollicitatiebrief. Het is van belang om eerlijke brief te schrijven naar jouw toekomstige baas. Wat zet je erin? Je mag best een beetje bluffen, maar wees altijd eerlijk. Als je brief vol leugens staan en ongeloofwaardige verhalen dan wordt je als schrijver van je CV niet serieus genomen. Dat kan nooit de bedoeling zijn voor altijd werk. Een brief is altijd kort en bondig. Schrijf geen onwaarheden. Met schrijven van dingen die niet kloppen zet jezelf voor gek. Het is van belang om een goede toon en opening te hebben. Als je dit hebt dan nodigt de klant jouw sneller uit om op gesprek te komen. Wees in je brief origineel en kaart dingen aan die ander niet heeft geschreven. Wees vooral onderscheidend in je brief.

Correctiefase

Een goede brief bevat nauwelijks taalfouten. Je wilt indruk maken op je nieuwe baas of werk. Dat kan niet met brief vol met taalfouten. Heb je een brief met taalfouten, kijk hem dan goed na op leestekens, toon, stijl en interpunctie. Dat draagt bij om een goede brief te schrijven en op te sturen.

Pin It on Pinterest

Share This